Na 15 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt als Financial Application Support Engineer besloot Tibert Sanders (45) zijn status op zijn LinkedIn-profiel te veranderen. Hij stond weer open voor een nieuwe baan. Toch bleek een betere én leukere job vinden lastiger dan verwacht. Via werving- en selectiebureau Jeij kwam een totaal nieuwe branche in beeld bij Tibert: de publieke sector. En dat bleek een goede match. Inmiddels werkt hij als functioneel beheerder bij de gemeente Oss.
Een harde werker, zo kun je Tibert wel noemen. Na zijn opleiding logistiek management ging hij werken voor een transportbedrijf. In het begin was hij verantwoordelijk voor het controleren van de inkoopfacturen. Maar in de jaren die volgden timmerde hij hard aan de weg. Verschillende functies passeerden de revue waarna hij engineer werd. “De laatste periode was ik de spil tussen de financiële afdeling en de ontwikkelaars. Als er in het systeem iets niet werkte, zocht ik uit hoe het beter kon.”
Te veel stress
In die 15 jaar leerde hij veel en was hij na verloop van tijd op de hoogte van alle ins en outs van het bedrijf. Collega’s wisten hem dan ook goed te vinden als er zich een probleem voordeed. “Het was een groot bedrijf, met afdelingen over de hele wereld. Ik was de schakel tussen die verschillende teams en communiceerde met collega’s uit tal van landen.” Uitdagend, maar soms ook behoorlijk stressvol, vertelt Tibert. “Ik had echt plezier in mijn werk hoor, maar dat nam de laatste 2 jaar af. Er kwam heel veel op mijn bordje en ik merkte dat sommige afdelingen onmogelijke verwachtingen hadden.” Niet alleen is de druk hoog, ook merkt Tibert dat hij al een tijdje stil staat in zijn ontwikkeling. “Ik wilde mezelf meer ontplooien en had het idee dat die mogelijkheid er niet was.”
Meer energie
Kortom: er begon iets te kriebelen. “Ik dacht: er moet toch werk zijn waar ik meer energie van krijg? Toen ik mijn LinkedIn-profiel had aangepast en weer benaderbaar was voor een nieuwe baan, hebben er verschillende bedrijven gereageerd.” Maar dat hij vooral werd benaderd door bedrijven in de transport- en IT-sector, sprak hem niet zo aan. “Ik wilde het liefst een andere weg in slaan. Via-via kwam ik in aanraking met Jeij. Recruiter Semir Vurgun vertelde me over een functie bij de gemeente Oss. “Aan een werkplek bij de publieke sector had ik niet eerder gedacht, dus ik vroeg me wel af of het iets voor me zou zijn. Maar Semir wist me te triggeren.”
Nieuwe sector
Oké, een interessante werkplek dus. Maar ervaring in de publieke sector? Die stond niet op het cv van Tibert. “Semir gaf aan dat dat niet erg hoefde te zijn. Ook het feit dat de gemeente Oss met andere systemen werkt, was volgens hem geen obstakel.” Wat wél van belang was? Dat Tibert de schakel zou zijn tussen de ontwikkel- en financiële kant. En dat sprak hem aan. “Uiteindelijk zou ik wel leren hoe het systeem en de processen in elkaar zitten.”
Wensen
In de gesprekken die volgden vertelde Tibert over zijn wensen voor zijn nieuwe baan. “Ik verlangde naar wat meer structuur in mijn werk. Dat zou ik volgens Jeij bij een gemeente wat meer vinden. Ook dachten ze mee over de balans tussen werk en privé. Ik hecht veel waarde aan mijn woonplaats, Nijmegen. Lang reizen wilde ik dan ook niet.” Na die gesprekken stond Tibert open voor deze nieuwe uitdaging. “Ik heb toen een assessment gehad waarna ze me voorgesteld hebben bij de gemeente Oss.”
Casper Bast, teamleider Informatiebeheer bij Gemeente Oss, nodigde Tibert uit. “We waren vooral op zoek naar een functioneel beheerder die wendbaar is. De IT-markt ontwikkelt zich namelijk razendsnel. Wat vandaag de dag actueel is, is morgen achterhaald. We geloven dat Tibert het in zich heeft om ook in de toekomst deze rol te vervullen. Dat hij het systeem niet kent, daar maken we ons niet zo druk om. Hij heeft de competenties, de rest leren we hem wel.”
Download gratis de whitepaper van Jeij over het belang van assessments bij de selectie van personeel.
Geen standaard eisenlijst
Op de vraag waarom de gemeente Oss het zo belangrijk vindt om niet naar het standaard ‘eisenlijstje’ te kijken, antwoordt Casper: “Ik denk dat als je iemand in zijn kracht zet, diegene zelf meer werkgeluk ervaart en zich beter inzet voor de organisatie. We willen niet iemand die van 9.00 tot 17.00 uur ‘zijn ding komt doen’, maar iemand die meewerkt aan het behalen van onze doelen. Dat denken we in Tibert te hebben gevonden.”
Tibert kijkt met een goed gevoel terug op zijn carrièreswitch. “Ik ben blij dat ik niet meteen voor de eerste de beste baan heb gekozen. Door Jeij kon ik goed onderzoeken waar mijn kracht ligt en wat er nog meer is dan alleen de sector waarin ik altijd opereerde. Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst mij gaat brengen, maar ik heb het nu heel erg naar mijn zin bij gemeente Oss. Ik word goed geholpen en leer nu mijn collega’s, systemen en processen kennen. En dat bevalt goed. Ik zie dan ook geen enkele reden om hier weg te gaan.”